Vähemmän mukautuva on parempi
Mukautuva. Responsive. Verkkosivu tai palvelu, jonka ulkoasu muuttuu sen mukaan minkälaisella laitteella sitä käytetään. Upeaa. Mahtavaa. Tai sitten ei. Valikko, josta voi valita haluamansa toiminnan löytyy sivun yläreunasta. Tai alhaalta. Jollei se tässä laitteessa satu olemaan sivulla. Jommalla kummalla. Tai mahdollisesti jopa erillisen menu-näppäimen takana. Jollaista juuri tässä laitteessa ei ole. Palstoja sivulla on yksi. Tai kaksi. Tai kolme. Riippuen siitä mitä laitetta käytät. Ja palstojen lukumäärästä riippuen navigoitivalikko on joko näkyvissä tai piilossa. Oikealla tai vasemmalla. Jos tuntuu hankalalta, niin suosittelemme erillisen ohjelmiston asentamista. Siitä löytyy oma versio tietokoneelle ja tabletille. Ja puhelimelle. Ja ne kaikki näyttävät ihan erilaisilta. Ja kuin kirsikkana kakussa, jos ja kun vihdoin on oppinut sivulla liikkumaan, tai palvelua käyttämään kaikilla omilla hilavitkuttimilla, päivittää palvelun tarjoaja koko roskan tarjoten “parempaa käyttökokemusta”. Tai ainakin erilaista käyttöliittymää. Kaikkiin laitteisiin. Puhumattakaan mobiilisivuista, joihin jotkut palvelun tarjoajat edelleen itsepäisesti ohjaavat mobiilidataa käyttävät laitteet. Jos moisia GPRS-reliikkejä halutaan ylläpitää, niin antakaa edes käyttäjille mahdollisuus valita, ennen kuin pakotatte meidät niiden käyttäjäksi.
Älkää ymmärtäkö tätä väärin. Se on hienoa ja ehdottoman järkevää, että palvelua voi käyttää erilaisilla laitteilla. Mutta valitettavan usein käyttökokemus eri laitteilla on niin toisistaan poikkeava, että tuntuu kuin joka laitteella käyttäisi eri palvelua. Vaikka yksittäisen laitteen teknisten hienouksien perään hallelujaa huutava teknohipsteri ei näe moisessa toimintakulttuurissa ongelmaa, ei kuvatun kaltainen identiteettiongelma voi olla palvelun tarjoajan intresseissä. Palvelun tai verkkosivun mukautuminen eri päätelaitteisiin on hyvä asia. Mutta toiminnallisuudet pitäisi löytyä samankaltaisista tai loogisista paikoista eri laitteissa. Loogisista myös muiden kuin kilkkeiden suunnittelijoiden mielestä. Malttia erilaisuuteen. Joskus tylsältä tuntuva samankaltaisuus voi olla etu. Ja minä en edes pidä kirsikoista.
Jaa-a, kuulostaa siltä, että olet käyttänyt juuri huonosti suunniteltua palvelua etkä responsiivista palvelua. Ainakin responsiivisissa verkkosivuissa on tiettyjä suunnittelumalleja ja pääasiana on nimenomaan käytettävyyden parantaminen myös pienemmillä näytöillä ja mobiililaitteilla.
http://mashable.com/2013/08/08/responsive-design-best-practices/?utm_cid=mash-com-fb-main-photo
Jos desktopilla on näkyvissä 3 palstaa ja mobiilisti vain 1, niin se johtuu vain siitä, ettei 3 palstaa millään mahdu vierekkäin mobiiliin. Tai mahtuuhan ne, mutta sitten joka sivulla pitää erikseen zoomata sisään, jotta teksti on luettavaa. Responsiivisessa sivussa on sopivan kokoisen tekstin lisäksi vähintään sormenpään kokoiset linkit, click-to-call -puhelinnumerot ja voidaan hyödyntää esim. mobiililaitteen paikannusta.
http://adioso.com/blog/2013/06/responsifying-adioso/
Sorry Joni – Aksimet oli laittanut kommentin spämmijonoon…
Joo – periaatehan on hieno, toteutukset vain ontuu. Ja kaikkein eniten mulle tällä näppylöitä aiheuttaa Goolen eri palveluiden toteutukset.